Over aantrouwen en wantrouwen

Aangenaam erfgenaam

Verliefd. Verloofd. Getrouwd. Het leven is mooi gezien door een roze bril. Er zijn tal van redenen om desondanks relatievoorwaarden te maken. En er is er ook een om deze te omzeilen. Namelijk wanneer iemand volgens eigen voorwaarden aan u vermogen wilt schenken of nalaten en niet mede aan degene met wie u een relatie hebt.

Relatievoorwaarden ontstaan omdat twee mensen het erover eens zijn. Een testament is anders van aard. Het is een eenzijdige overeenkomst. Bij uiterste wil bepaalt iemand de spelregels van zijn erfopvolging. Dus als u volgens degene die aan u wilt nalaten een te roze bril droeg bij het maken van relatievoorwaarden kan hij of zij bij een schenking of nalatenschap eigen voorwaarden bepalen. Daar heeft die persoon het akkoord van de koude kant niet voor nodig.

Het huwelijksvermogensrecht is sinds 2018 voor nieuwe huwelijken zo aangepast dat schenkingen en erfenissen niet meer in een gemeenschap van goederen vallen. De wet volgde hier waar al langer behoefte aan was. Voor maatwerk echter is er meer nodig.

Betekent aantrouwen wantrouwen? Neen. Nalaten in de bloedlijn is traditie. Dat hoeft niets met wantrouwen te maken hebben.

U wenst:

Advies

Advies op financieel, fiscaal en juridisch gebied.

Begeleiding

Wij begeleiden u met gesprekken.